Condiments per la tardor

Temps de tardor, temps de cuidar-nos! Amb l'arribada de les baixades de temperatura, segurament ja heu fet el canvi d'armari, però us esteu preparant per dins també? Una bona manera de fer-ho que a més li donarà sabor als vostres plats, és amb bones espècies. Nosaltres apostem per la cúrcuma, el gingebre i la sàlvia. Tots ells bons antiinflamatoris, perfectes per aquestes èpoques. A més, els podeu afegir a moltes receptes, tant dolces com a salades. Voleu saber més?

Cúrcuma


La cúrcuma a més de ser l'ingredient principal del curri es pot consumir al natural com a condiment. És molt saludable, amb un sabor intens i picant, destacant sobretot pel seu color ataronjat. La curcumina present a la cúrcuma té propietats antioxidants, ja que ajuda a evitar el dany que fan els radicals lliures sobre les cèl·lules. A més té propietats antiinflamatòries que ajuden a qualsevol tipus de malaltia que tingui un procés inflamatori.

Encara que sol vendre's mòlta, podem comprar la cúrcuma fresca a moltes botigues. Es sol utilitzar en molts tipus de plats (els mateixos que el gingebre) com batuts, guisats, sopes o afegir-ho en infusions o tes.

És important tenir en compte que en manipular la cúrcuma, pot tenyir els nostres dits i utensilis de cuina. Això ho evitarem si utilitzem guants i rentem els coberts que utilitzem amb aigua calenta.

Gingebre


Del gingebre s'utilitza la seva arrel, que té un característic sabor picant molt utilitzat a la cuina.
Té propietats digestives i es pot prendre si tenim algun tipus de molèstia en menjar. També és un bon antiemètic natural i es recomana per tractar les nàusees durant l'embaràs o la quimioteràpia. A més en tenir propietats antiinflamatòries, es pot utilitzar per ajudar a pal·liar els efectes de malalties com l'artrosi o fins i tot les inflamacions de gola. Un dels usos menys coneguts del gingebre és el seu efecte termogènic. Així doncs, es pot utilitzar en dietes per aprimar, ja que ajuda a accelerar el metabolisme.

Pots utilitzar el gingebre en infusions, afegint làmines molt fines d'aquest, perfecte per a aquestes èpoques. També pots afegir-ho a batuts, smoothies o liquats de fruites, donant-li un sabor molt característic. Un altre dels seus famosos usos és en la rebosteria, com les galetes o pastissos de gingebre. Però no et quedis només amb això! També pots atrevir-te amb plats salats com a salses per a carns o afegir-ho a arrossos.

Sàlvia


La sàlvia és una espècia aromàtica molt utilitzada a la medicina tradicional i menys coneguda en les nostres cuines. Té un sabor intens que ens ajudarà a intensificar les nostres receptes sense necessitat d'afegir sal. La podem prendre fresca però també dessecada, ja que conserva el seu aroma. Les seves propietats són sobretot antiinflamatòries, i s'utilitzen en la medicina tradicional en infusions per tractar mals de coll o per millorar el malestar després de menjars copiosos.

A la cuina s'utilitza en barreges d'espècies que condimentin carns, peixos i verdures. També podem fer amaniments si deixem macerar la sàlvia en oli d'oliva per després afegir a les nostres amanides.