Mona de Pasqua amb crema pastissera i xocolata

Una de les tradicions més arrelades de Setmana Santa és el dilluns de Pasqua, quan els padrins de Catalunya, València i Balears regalen als seus fillols la “mona de Pasqua”. Encara que tradicionalment era un brioix de farina, ou i sucre amb ous durs incrustats a la superfície, actualment aquesta espècie de tortell s'ha reemplaçat per pastissos de xocolata molt decorats amb ous de xocolata, pollets de feltre i plomes tenyides de colors molt vius.

Per això avui us portem la recepta definitiva que farà competència a les millors pastisseries i… amb productes de les nostres botigues! Un pastís deliciós, senzill, suau i amb un lleu sabor de cítric, simplement meravellós!!

Ingredients:


Ingredients per al pa de pessic:


- 185 g de farina de blat
- 8 g d'impulsor químic
- 1 polsim de sal
- 3 ous M
- 250 g de sucre blanc
- Ratlladura fina de 1⁄2 llimona
- 60 ml d'oli
- 1 iogurt natural Cal Fruitós

Per a la crema pastissera:


- 350 ml de llet sencera
- 1 cullerada gran de maicena (farina de blat de moro)
- 6 cullerades grans de sucre
- 3 rovells d'ou
- 1⁄4 de culleradeta de pasta de vainilla

Per a la cobertura de xocolata:


- 250 ml de nata per a muntar 35% de M.G.
- 320 g de xocolata per a postres (amb un mínim de 50% de cacau)

Decoració:


-Plomes de diferents colors
- Pollets
- Ous de colors
- Ous de xocolata
- Molles del pa de pessic, ja que sobra en igualar la superfície

Elaboració:


Per al pa de pessic:


Preescalfa el forn a 160º amb calor a dalt i a baix.
Folra amb paper de forn un motlle desmuntable d'uns 20 cm de diàmetre.
Tamisa la farina, l'impulsor químic i la sal. Reserva.
En un bol i amb ajuda d'unes varetes bat els ous, quan comencin a espessir i a clarejar, introdueix el sucre amb la ralladura de llimona i bat fins que hagin triplicat el seu volum inicial i hagin blanquejat.
Afegeix a poc a poc l'oli i després el iogurt Cal Fruitós. Barreja.
Finalment, amb l'ajuda d'una espàtula i amb moviments envolupants, afegeix la farina fins que obtinguis una barreja homogènia.
Aboca la barreja en el motlle preparat i introdueix al forn uns 50’ aprox. Fins que en introduir un escuradents al centre de la massa, aquest surti net, les parets del pa de pessic també s'hauran separat una mica del motlle.
Deixa reposar 10’ i desmolda.
Encara en calent, embolica el pa de pessic amb paper film transparent, això li aporta suculencia. Deixa refredar. Pots ficar-ho en la nevera sense problema.
A continuació pots elaborar les següents preparacions.

Per a la crema pastissera:


Posa en una cassola la llet i d'aquesta mateixa llet, aboca una mica en un got, uns 70 ml.
En el got de llet posa la cullerada gran de maicena i dissol.
En un bol posa els 3 rovells d'ou amb 3 cullerades de sucre i bareja molt bé.
Afegeix a la cassola amb llet les altres 3 cullerades de sucre, el got de llet amb les maicena dissolta, la pasta de vainilla i els rovells d'ou barrejats amb el sucre.
Posa la cassola a foc lent i no deixis de remoure amb unes varetes, fins que doni un petit bulliment.
És un procés lent, i sembla que mai espessirà però sí que ho fa, ho fa en l'últim moment just abans de bullir i queda de meravella.
Deixa refredar a la nevera, ben tapat amb paper film a la superfície, que toqui la crema pastissera (així no es forma crosta).

Per a la cobertura de xocolata, ganache:


Posa la nata a una cassola i just en el moment de bullir retira del foc. En aquest mateix instant, introdueix tota la xocolata trossejada. Deixa reposar uns 2-3’ i remou fins que es formi una barreja homogènia.
Deixa reposar.

Per al muntatge del pastís:


Divideix el pa de pessic en tres, hauràs de realitzar dos talls , així obtindràs tres discos de pa de pessic. Intenta que el gruix dels discos siguin el més similars possible.
Sobre una base neta i que puguis moure, posa una base de pa de pessic, posa la meitat de la crema pastissera i iguala. Posa damunt l'altre disc de pa de pessic i distribueix la resta de crema pastissera. Finalment tapa amb l'últim disc de pa de pessic.
Així tal qual, i amb la cobertura de xocolata calenta, (si s'ha refredat pots escalfar-la a foc molt baix i amb cura que no es cremi) pots cobrir el pastís afegint la xocolata per damunt, ajudant a la xocolata que caigui per tots els costats.
Si vols un resultat més perfecte visualment: Cobreix el pa de pessic muntat amb una petita capa de la cobertura, això es diu “subjecta molles”, refrigera una mica i amb la xocolata lleument calenta, afegeix-la per damunt, que caigui pels costats. Iguala amb l'ajuda d'una paleta allisadora.
Adorna al gust amb les plomes, ous, els pollets i tot el que vulguis!