Què és la piadina?

La piadina pertany al fabulós món de les masses de pa pla. Està elaborat amb farina de blat d'origen italià, típic de les províncies de la Romaña a la Regió Emília-Romanya. Aquest producte gastronòmic es caracteritza per una massa feta amb farina de blat, greix de porc (o també amb oli d'oliva), sal i aigua, tradicionalment cuit en un plat de terracota, anomenat teglia, i avui dia més comunament cuinada sobre plaques de metall o sobre pedres refractàries.

Usos culinaris


Les piadines tenen un exterior lleugerament cruixent, però són tendres i suaus pel que admeten tot tipus de farciments. S'acostuma a menjar com a suport per a acompanyar els diferents plats als àpats. S’acostuma a menjar amb altres aliments, principalment se solen untar diversos aliments. El més tradicional és el formatge de la Romaña denominat squacquerone decorat amb fulles de ruca i acompanyat per pernil cru. Algunes preparacions posseeixen noms propis, com pot ser el crescione o cassone o cascione, que és una preparació de la piadina amb espinac i amb una base de mozzarella i tomàquet amb tires d'embotits.

Una altra opció és menjar la piadina farcida, amb opcions dolces i salades. La majoria de les vegades la piadina es presenta doblegada per la meitat i farcida de diferents maneres: amb porcions de salsitxa cuita a les brases i ceba; amb embotits varis de porc; amb la porchetta; amb ruca i squacquerone; amb herbes o verdures gratinades; amb melmelada o Nutella.

Crescione, cassone o cascione és una preparació típica basada en la piadina, on la massa s'emplena, doblegada i tancada abans de la cocció. Els farciments d'herbes poden ser a més completats amb all o ceba.

Actualment els farciments més comuns, amb variants del lloc, són: les herbes, anomenades també “cassone verda” (pot tractar-se d'espinacs i/o bleda. En la zona de Rimini també “rosole” (roselles macerades en sal), amb o sense ricota i formatge ratllat; amb una base de mozzarella i salsa de tomàquet, acompanyada per embotits.

El tortello alla llastra, forma típica de la Romaña Toscana, es prepara estenent la preparació de la piadina amb el pal de pastar, per a obtenir una massa fina. Aquesta s'emplena després amb diferents ingredients, com el poden ser les patates cuites amb ceba, xai, nou moscada, cansalada viada i sal, o amb herbes, ricotta i formatge ratllat. El farciment es distribueix sobre meitat de la massa i es cobreix amb l'altra meitat; es tanquen els tortelli, dividint-los en formes quadrades de 5 a 10 cm de costat aproximadament. Els tortelli són cuinats després sobre llosa per alguns minuts, girant-los la quantitat de vegades necessàries.

Formes recents, i menys difoses, són l'anomenat rotllo, preparat amb una piadina fina farcida i enrotllada en si mateixa. Una altra varietat és la piedizza, dita així per presentar els farciments estesos sobre una de les seves cares, com una pizza.