Batuts de fruita: beneficis i combinacions

De maduixa i plàtan, de pinya i mango, fins i tot de kiwi i espinacs… els batuts de fruita són una forma deliciosa i molt saborosa d'aconseguir la recomanació diària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest organisme estableix que consumir almenys tres peces de fruita al dia és fonamental per a portar una dieta equilibrada i saludable.


Beure sucs i batuts de fruites de manera regular té múltiples avantatges nutricionals, ja que aporten vitamines, minerals i antioxidants, al mateix temps que ofereixen una àmplia gamma de sabors i combinacions que poden delectar fins i tot als paladars més exigents. 


A més, és una forma divertida i creativa d’afegir més varietat de fruites a la nostra dieta. En lloc de consumir sempre les mateixes fruites en la seva forma natural, podem barrejar-les i combinar-les en diferents proporcions per a crear deliciosos batuts de fruita.


 


Per què són una opció saludable i deliciosa


Els batuts de fruita són una opció saludable i deliciosa per diverses raons. En primer lloc, són una excel·lent font de vitamines i minerals, ja que contenen una gran quantitat de nutrients essencials per al cos, com a vitamina C, potassi, calci i ferro, entre altres.


A més, són una excel·lent opció per a mantenir una dieta equilibrada, ja que podem incloure una varietat de fruites i altres ingredients saludables en la seva preparació, com a llet baixa en greix, iogurt, nous o llavors. Triant uns ingredients o altres podem assegurar-nos que el nostre batut contingui una varietat de nutrients essencials i sigui baix en calories i greixos saturats.


Un altre benefici dels batuts de fruita és que ajuden a mantenir-nos hidratats, especialment durant els mesos de calor. En agregar fruites amb alt contingut d'aigua, com la síndria o el meló, podem mantenir el nostre cos hidratat i evitar la deshidratació. D'altra banda, els batuts de fruita també són fàcils de digerir, ja que en triturar les fruites, facilitem la digestió i el cos pot absorbir els nutrients de manera més eficient. Això els converteix en una excel·lent opció per a aquells que tenen problemes digestius o simplement desitgen una opció de menjar lleuger. 


A més, són una gran font d'energia gràcies a la fructosa natural present en les fruites. Aquest sucre natural s'allibera lentament en el cos, aportant-nos energia sostinguda al llarg del dia.


 


Beneficis dels batuts de fruita


Els batuts de fruita aporten nombrosos beneficis per a la salut, alguns dels quals inclouen: • Aportació nutricional: els batuts de fruita són una forma fàcil d'obtenir una gran quantitat de nutrients essencials, com a vitamines, minerals i antioxidants, necessaris per a mantenir una bona salut.

 • Fibra dietètica: la fruita és una gran font de fibra, important per a mantenir la salut digestiva i reduir el risc de malalties cròniques com la diabetis i les malalties cardiovasculars. 

 • Hidratació: moltes fruites contenen una gran quantitat d'aigua, cosa que significa que ajuden a mantenir el cos hidratat i en bon estat.

 • Sabor deliciós: com comentàvem, els batuts de fruita són una forma molt saborosa de consumir fruita. En barrejar diferents tipus de fruites, es poden crear sabors únics i deliciosos.

 • Són fàcils de fer: els batuts de fruita són molt fàcils de fer i es poden preparar a casa de forma molt senzilla.


 


Com fer un batut de fruita?


En línies generals, per a fer un batut de fruita, s'han de seguir els següents passos: 1. Tria la fruita adequada: selecciona la fruita o fruites amb les quals vulguis fer el teu batut. Triar fruites fresques de temporada et permetrà obtenir millors sabors i beneficis nutricionals, a més de ser una pràctica sostenible. 

 2. Tria el líquid adequat: pots usar aigua, llet, iogurt, o llet d'ametlles o coco per a afegir cremositat i sabor al batut.

 3. Tria ingredients addicionals: afegeix alguns ingredients extres per a millorar el sabor i afegir beneficis nutricionals addicionals, com a proteïna en pols, llavors, fruita seca, mel, canyella o gingebre, entre altres.

 4. Preparació i mescla: pela i talla la fruita en trossos petits, col·loca tots els ingredients en una liquadora i mescla fins a obtenir una consistència suau i uniforme. Pots afegir més líquid si desitges que el batut tingui una textura més líquida o més gel si prefereixes una textura més espessa.

Idees de receptes per batuts de fruita


Des de Cal Fruitós hem recopilat alguns dels batuts de fruita més coneguts:


 


El clàssic batut de maduixa i plàtan


Per fer el clàssic batut de maduixa i plàtan, necessitaràs els següents ingredients: • 1 tasa de maduixes (pots ajustar la quantitat segons les teves preferències)

 • 1 plàtan madur

 • 1 tassa de llet (pot ser llet de vaca, llet vegetal o qualsevol altra opció en funció de les teves necessitats dietètiques)

 • 1 cullerada de mel o qualsevol altre educolorant opcional

 • Gel (opcional)


 


Els passos per fer el batut són els següents: 1. Renta les maduixes amb aigua freda i retira les fulles. Talla les maduixes en trossos més petits per facilitar la seva mescla.

 2. Pela el plàtan i talla’l a rodanxes.

 3. Col·loca les maduixes i les rodanxes de plàtan a la liquadora.

 4. Afegeix la llet i la mel (o qualsevol altre educolorant que prefereixis).

 5. Liqua tots els ingredients a alta velocitat fins a obtenir una barreja suau i homogènia.

 6. Tasta el batut i ajusta la quantitat de mel o educolorant segons el teu gust.


Batut de pinya i mango, deliciós


Per fer el deliciós batut de pinya i mango, necessitaràs els següents ingredients: • 1 tassa de pinya fresca picada (pots fer servir pinya en llauna sinó disposes de fruita fresca)

 • 1 tassa de mango madur picat

 • 1 tassa de iogurt natural (pot ser de vaca, vegetal o qualsevol altra opció en funció de les teves necessitats dietètiques)

 • ½ tassa de llet (pots ajustar la quantitat segons la consistència desitjada

 • 1 cullerada de mel o qualsevol altre educolorant (opcional)

 • Gel (opcional)


 


A continuació, com fer el batut: 1. Prepara la pinya i el mango: pela la pinya i talla-la en trossets petits. Fes el mateix amb el mango, retirant la pell i tallant-lo a trossos. Si tens pinya o mango congelats, pots utilitzar-los directament sense necessitat de descongelar.

 2. Col·loca la pinya, el mango, el iogurt i la llet a la liquadora.

 3. Afegeix una cullerada de mel o educolorant si vols que el batut sigui més dolç.

 4. Si vols que el batut estigui més fred i espès, afegeix gel a la liquadora.

 5. Liqua tots els ingredients a alta velocitat fins a obtenir una mescla suau i homogènia.

 6. Tasta el batut i ajusta el nivell de dolçor o la consistència afegint més mel, llet o gel, sempre segons les teves preferències.


 


Batut de kiwi i espinacs, molt nutritiu:


Per fer un batut de kiwi i espinacs molt nutritiu, necessitaràs els següents ingredients: • 2 kiwis pelats i tallats a trossos.

 • 1 tassa d’espinacs frescos

 • 1 plàtan madur

 • 1 tassa de llet (pot ser llet de vaca, llet vegetal o qualsevol altra opció en funció de les teves necessitats dietètiques)

 • 1 cullerada de mel o qualsevol altre educolorant (opcional)

 • Gel (opcional)


 


Aquí tens els passos per fer aquest batut: 1. Neteja els espinacs amb aigua freda.

 2. Col·loca els kiwis, els espinacs, el plàtan, la llet i la cullerada de mel (o educolorant) a la liquadora.

 3. Si desitges que el batut estigui més fred i espès, pots afegir-hi gel.

 4. Liqua tots els ingredients a alta velocitat fins a obtenir una barreja suau i homogènia.

 5. Tasta el batut i ajusta la quantitat de mel o educolorant segons el teu gust.


 


Batut de fruites del bosc


Per fer un batut de fruites del bosc, necessitaràs els següents ingredients: • 1 tassa de fruites del bosc (poden ser una barreja de nabius, gerds, mores i/o maduixes)

 • 1 plàtan madur

 • 1 tassa de iogurt natural o iogurt de fruites del bosc

 • 1 tassa de llet (pot ser llet de vaca, llet vegetal o qualsevol altra opció segons les teves necessitats dietètiques)

 • 1 cullerada de mel o qualsevol altre educolorant (opcional)

 • Gel (opcional)


 


T’expliquem com fer el batut: 1. Renta les fruites del bosc si aquestes són fresques. Si utilitzes fruites congelades, no és necessari netejar-les.

 2. Pela el plàtan i talla’l a rodanxes.

 3. Col·loca les fruites del bosc, el plàtan, el iogurt, la llet i la cullerada de mel (o educolorant) a la liquadora.

 4. Si desitges que el batut estigui més fred i espès, pots afegir gel.

 5. Liqua tots els ingredients a alta velocitat fins a obtenir una barreja suau i homogènia.

 6. Tasta el batut i ajusta la quantitat de mel o educolorant segons el teu gust.


 


Així i tot, n’existeixen molts més. El batut Energy és perfecte per recuperar energies; d'albercoc, de mango amb xia i magrana… però si cap d'aquestes receptes et convenç, existeixen una gran quantitat de fruites, no dubtis a experimentar amb diverses combinacions i ingredients per a crear el teu propi batut!