El tomàquet, fruita o verdura?

No ens imaginem estar una setmana sense menjar tomàquet , a vosaltres també us passa? Encara que sigui l'ingredient més comú en les nostres cuines sempre ens queda el dubte de si el tomàquet és una fruita o una verdura. Tu també t'ho has preguntat? En termes botànics el tomàquet és un fruit, ja que és la part de la planta que té les llavors. Segons la RAE la paraula fruita es defineix com el fruit comestible de certes plantes conreades. Per tant podríem dir que el tomàquet és un fruit però també una fruita? Per afegir-li més llenya al tema us donem la definició d'hortalissa: "planta comestible que es conrea en hortes per al consum humà". Us deixem el debat obert per a les vostres tardes d'estiu.

El que sí que sabem és que el tomàquet és un indispensable en les nostres cuines mediterrànies i el consumim de moltíssimes maneres. La principal i més fàcil sempre serà en amanides, on moltes vegades és el protagonista, com l'amanida Caprese. També solem consumir-los en sofregits, però això sí, sempre millor fets a casa! Podem afegir-li pebrots, ceba amb orenga i el resultat no tindrà gens a envejar a qualsevol salsa de supermercat. A l'estiu un bon gaspatxo o salmorejo sempre ens salva dels dies més calorosos, quan necessitem hidratar-nos i l'últim que ens ve de gust és cuinar als fogons de la cuina.

I és que el tomàquet no solament ho gaudim pel seu sabor, també té nombroses propietats bones per la nostra salut. Conté molts antioxidants, entre ells el licopè. Aquest ens ajuda a endarrerir en envelliment cel·lular i a prevenir les malalties del cor. A més les seves propietats augmenten si ho cuinem amb oli d'oliva. El tomàquet també conté una quantitat considerable de minerals com el potassi o el magnesi, que juntament amb el seu elevat contingut en aigua ajuden a tenir un efecte diürètic. Això ens ajuda a evitar la retenció de líquids i la hipertensió.

Podem trobar moltes varietats de tomàquet com el tomàquet de branca, de pera, xerry, cor de Bou o de Montserrat, però tots ells comparteixen les mateixes propietats. No hi ha excusa per no consumir-ho, sigui fruita o verdura, tomatitzat!